top of page

ESCAPÇAT 

Location: Jesús, Tortosa

Date: 2021

Client: Infraestructures de la Generalitat

Architects: Pablo Roel, Eva Sánchez + Stefano Cortellaro

Structural Adviser: BEST Costales Jaén

Installations Adviser: JSS enginyeria i arquitectura

Català/

Contextualització, compliment  del  programa  i  qualitat  funcional  de  la  proposta

L’edifici respon a l’entorn i al programa funcional. La posició de l’accés, a la cantonada, i la circulació, determinen la posició de les sales d’espera, situades a nord i obertes al pati-jardí de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. Les sales de consulta s’obren a sud al carrer Santa Maria Rosa Moles.

La recepció, al costat de l’entrada, controla l’accés al centre i les sales d’espera de la zona de pediatria i de l’àrea polivalent. En cas necessari, l’edifici podria destinar un àrea de la planta baixa amb accés independent per Covid 19.

El nucli de sanitaris es col·loca a planta baixa al costat de l’escala, peça que separa, a cada planta, les àrees d’ús públic i d’ús intern del programa. A la primera planta es troba l’àrea de medicina general, la sala de descans i la sala de reunions. L’àrea d’instal·lacions es col·loca a la planta segona, juntament amb el magatzem i la zona de vestidors.

 

Qualitat arquitectònica de la proposta

Plantegem un edifici sòlid i de molt baix manteniment amb un sòcol perimetral de formigó vist (1) i una façana ventilada normalitzada, de plaques de formigó polimèric de 1,5 cm de gruix de la casa ULMA o similar (2), material caracteritzat per un envelliment òptim. Al tester es preveu un revestiment tipus SATE. Un entramat format per peces de GRC de 10 x 20 cm (3), marca les juntes entre plaques, ritma i protegeix les façanes, que segueixen un especejament horitzontal, òptim per a la il·luminació de les consultes, orientades a sud i protegides del sol per unes lames horitzontals (4) del mateix material que la façana. El mateix sistema resol la façana de lames dels locals d’instal·lacions de la planta segona. La façana nord, que il·lumina les esperes obertes al jardí, es basa en el mateix entramat però es més transparent.

 

Sostenibilitat de la proposta

Sostenibilitat funcional: El programa s’organitza a partir del vestíbul i l’escala, que dona directament a les diferents àrees funcionals, optimitzant al màxim els recorreguts.

Sostenibilitat passiva: Apliquem l’estàndard nZEB per assolir una certificació energètica A i un consum energètic màxim de 15 kW/m2/any aplicant estratègies passives recomanades per l’ICAEN. Aïllament i inèrcia: Tot l’evolvent, la façana ventilada, amb un aïllament de llana de roca de 12 cm de gruix, la coberta invertida, i les obertures, compleixen els màxims indicats a les recomanacions d’edifici NZEB per l’ICAEN. L’orientació redueix la demanda: maximització de la captació solar a l’hivern. Control de la radiació solar i il·luminació natural.

Eficiència de les instal·lacions: Sistemes d’il·luminació: amb lluminàries eficients preferentment leds. Sistemes d’encesa d’il·luminació amb detecció de presència en zones comuns i interruptor crepuscular en les lluminàries pròximes a façana.

Calefacció i producció d’ACS: aerotèrmia complementada amb plaques fotovoltaiques.

 

Economia de la proposta

Els criteris d’eficiència esmentats redueixen considerablement la despesa energètica.

Tot l’edifici es basa en el mòdul regular de 335 cm de l’ample de les consultes, que organitza tant la planta com les façanes i l’estructura. Aquesta regularitat permet:

1-Una econòmica estructura reticular de formigó armat de 25 + 5 amb llums de 6,70 x 6,45, múltiples del mòdul de les consultes, amb pilars circulars vistos a les sales d’espera i lloses de formigó vist als voladius dels accessos.

2-Una construcció industrialitzada, basada en solucions estandarditzades i modulars, que permeten reduir els temps d’execució i els costos de construcció, i unes solucions constructives i materials que minimitzen els costos de manteniment.

bottom of page